Υποστήριξη και διαχείριση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Δήμου Ηρακλείου

Η συνεργασία μας με τον Δήμο Ηρακλείου συνεχίζεται με την συντήρηση και διαχείριση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Δήμου Ηρακλείου.  Η πόλη του Ηρακλείου έχει αναπτύξει την φήμη μιας έξυπνης πόλης και αναμφισβήτητα γνωρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την καινοτομία της.  Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών.  Αυτοί περιλαμβάνουν το Δίκτυο Οπτικών Ινών, την ΙΡ τηλεφωνία και το Ασύρματο Δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης.  Στο παρελθόν παίξαμε ρόλο στην εγκατάσταση και στην παραμετροποίηση αυτών των δικτύων και σήμερα συμβάλλουμε με την συντήρηση και διαχείριση τους.

Μελέτη Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ)

Το ΠΣΚΗ υπόσχεται να είναι μια σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό σκηνικό της Πόλης του Ηρακλείου.  Κατά τη διάρκεια κατασκευής του, είχα την τιμή να συνεργαστώ με τον οργανισμό διαχείρισης του, την ΔΕΠΤΑΗ, με θέμα την εκπόνηση μελέτης για τα δίκτυα δεδομένων, τηλεφωνίας και για το ασύρματο δίκτυο.  Με συνεδριακές εγκαταστάσεις συγκρίσιμες με τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απαιτούνται τηλεπικοινωνιακές λύσεις υψηλής τεχνολογίας για να συμπληρώσουν το προηγμένο αυτό σύνολο των εγκαταστάσεων του Κέντρου. 

Ειδικότερα, η μελέτη δικτύων δεδομένω, τηλεφωνίας και ασυρμάτου δικτύου του ΠΣΚΗ περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία και χαρακτηριστικά:

 Αξιοποίηση του Δικτύου Οπτικών Ινών για τις υπηρεσίες δικτύου και τηλεφωνίας

  • Υποδομή του δικτύου κορμού και πρόσβασης που θα αξιοποιείται για όλες τις υπόλοιπες δικτυακές υπηρεσίες.
  • Χρήση ΙΡ τηλεφωνίας για την εξυπηρέτηση των τηλεφωνικών αναγκών
  • Κάλυψη όλων των χώρων με ασύρματο δίκτυο τύπου wi-fi
  • Χρήση του δικτύου wi-fi για την τηλεφωνική ενδοεπικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων
  • Προτάσεις για συστήματα τηλεδιάσκεψης και βιντεοσκόπησης σε πέντε αίθουσες εκδηλώσεων

  

Η μελέτη προβλέπει και σχεδιάζει την τελική λειτουργική κατάσταση των δικτύων αυτών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των τμημάτων του Κέντρου εντός του 2017.

Ασύρματο Δίκτυο στο Macao Cafe Bar Restaurant

Εγκαταστάθηκε ασύρματο δίκτυο μεγάλης χωρητικότητας και αποδοτικότητας στο  Macao Cafe Bar Restaurant. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δίκτυο που υποστηρίζει συσκευές στα 2.4 GHz και στα 5 GHz ταυτόχρονα έτσι αυξάνοντας τις ταχύτητες καθώς και τον συνολικό αριθμό χρηστών.  Το δίκτυο αυτή τη στιγμή υποστηρίζει πάνω από 120 χρήστες ταυτόχρονα με ταχύτητες πάνω από 1Mbps ανά χρήστη.  Η εγκατάσταση αυτή υποστηρίζει και το Facebook Wi-Fi login που αξιοποιεί το Facebook για login καθώς και για την αύξηση της επισκεψιμότητας της σελίδας Facebook του επιχειρηματία. 

Εντός του πρώτου μήνα χρήσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος, αξιοποιήθηκε το δίκτυο αυτό με πάνω από 250 GB όγκος κίνησης και 3800 μοναδικούς χρήστες.  Αναμένεται το δίκτυο αυτό να αυξήσει την ταχύτητα και την ποιότητα της υπηρεσίας καθώς υπάρχει περίπτωση αύξησης της ταχύτητας σε VDSL.

Ασύρματο Δίκτυο στο Hotel Marilena

Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου στο ξενοδοχείο Μαριλένα στην Αμουδάρα Ηρακλείου.  Το ξενοδοχείο έχει πάνω από 200 δωμάτια σε 5 κτίρια και είναι μία από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή.  Το έργο απαιτούσε την ασύρματη κάλυψη των 5 κτιρίων, εξωτερικών χώρων πισίνας και μπαρ, βεράντες και διαδρόμους, καθώς επίσης και εσωτερικές αίθουσες υποδοχής και συνεδρίων.  Έως τώρα, το δίκτυο έχε ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 100 χρήστες ταυτόχρονα (με την δυνατότητα να εξυπηρετήσει πάνω από 500 άτομα ταυτόχρονα) και έχει προσφέρει πάνω από 75 GB δεδομένων στους χρήστες του μέσα στις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας.

Η συνεργασία μας με την ultraweb4u.com (Κος Αθανάσιος Ζωγράφος) συντέλεσε ουσιαστικά στον άρτιο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου.

IP Τηλεφωνικό Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου

Πρόσφατα στο Δήμο Ηρακλείου ολοκληρώθηκε ένα έργο ΙΡ τηλεφωνίας στο οποίο συμμετείχα και εγώ ως συντάκτης της αρχικής τεχνικής και οικονομικής μελέτης, ως σύμβουλος κατά την διάρκεια των αξιολογήσεων των προφορών καθώς και ως επιβλέπων της εγκατάστασης και της διαμόρφωσης του συστήματος.

Το έργο αυτό έχει ενοποιήσει το τηλεφωνικό δίκτυο καθώς και το δίκτυο δεδομένων σε 7 κύρια κτίρια του Δήμου.  Επίσης, έχει αξιοποιήσει το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών για την διασύνδεση αυτή.

Το νέο αυτό δίκτυο αξιοποιεί ό,τι πιο καινοτόμο και προηγμένο στην τεχνολογία σήμερα για να προσφέρει ένα δίκτυο με υψηλή διαθεσιμότητα, αξιοπιστία και εξοικονόμηση χρημάτων που είναι τόσο σημαντικό στις μέρες μας.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Δήμο Ηρακλείου, αυτό το ενοποιημένο δίκτυο δεδομένων και ΙΡ τηλεφωνίας το διαχειριζόμαστε και το αναπτύσσουμε εμείς.  Για περισσότερες λεπτομέρειες για την λειτουργία και τα οφέλη του δικτύου αυτού, μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό αναρτημένο άρθρο εδώ.